fredag 30 maj 2014

Trädgården i kvällsljus

Jag var ute och fotade i trädgården härom kvällen. Det är så fint ljus när det börjar skymma.
Joshi var med såklart… 
Hängmattan har redan använts flitigt i år. Äppel- och plommonträden är kanske i klenaste laget (9 år), men om man inte gungar i hängmattan så ska det nog gå bra. 


Fastän trädgården är liten, så finns till vänster om förrådet en liten yta för odling, och där ryms uppstammad vinbär, jordgubbar och smultron, rabarber samt en pallkrage med potatis, lök, sallad och örter.

 Lite närbilder på blommor som snart slår ut:
Rhododendron

Stjärnflocka

 Kaukasisk förgetmigej

Daggkåpa

Jag tycker det är fint med mycket gröna växter i trädgården. Bambu och buxbom i kombination är en favorit. Ulla Molins trädgård i Höganäs är en förebild liksom Heidi Palmgren som är trädgårdsdesigner och driver Löddeköpinge planskola utanför Malmö. 


Det är en häftig tid nu när allt slår ut och det gäller att njuta av sin trädgård.

tisdag 27 maj 2014

Vit trädgård

Vit inredning har ju varit inne länge, men faktiskt även när man "inreder ute", dvs i trädgården. Här kommer lite inspirationsbilder.

Sissinghurst garden i England är förebilden för många vita trädgårdar. Det är en fantastisk trädgård som jag besökt två gånger, och jag skulle gärna åka dig igen för att få mer inspiration. 

På våren kan man t ex ha vit allium, stjärnmagnolia och mängder av vita tulpaner


På sommaren är det fint med vit stjärnflocka, vitkantad funkia.
Vita utemöbler (bilden t.v nedan från IKEA) eller vita murar bidrar också till en fin helhetsbild.

Jag har boken "Drömmen om en vit trädgård" av Carina Berqius hemma, och där får man mycket inspiration till vita trädgårdar i olika stilar. Kan rekommenderas!


tisdag 13 maj 2014

Baka bröd

I söndags var en riktig bak-dag.
Det började med att jag hade nattjäst surdeg till frukostfrallorna, så på morgonen var det bara att hälla ut degen, skära i lagom stora bitar, jäsa 30 min och grädda dem. Underbart att få nybakta surdegsfrallor till helgfrukosten! Recept har jag lagt ut här tidigare.

Sen kom Ella när och ville ha amerikanska pannkakor till frukost. Jag tyckte det kunde räcka med nybakt bröd… men hon gjorde iordning smet själv och stekte alla pannkakorna helt själv. Inte illa för en 6-åring :-) Recept finns på barnens bak-blogg.

Fram på förmiddagen blev jag sugen på att testa att göra eget knäckebröd. Vi blev bjudna på det i Valborg och det var farligt gott.  

Recept (glutenfritt!): 
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
0.5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
ev 1 msk mortlade fänkålsfrön

Övrigt:
Flingsalt och blandade frön/kärnor att toppa med

1. Blanda alla ingredienser. 
2. Lägg degen på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakplåtspapper över degen och kavla till en tunn platta.
3. Strö över flingsalt och frön/kärnor. 
4. Grädda 45 min, 50 grader. 

 Bryt till lagom stora bitar när knäckebrödet kallnat.

Inte nog med det… Jag hade även påbörjat en rågsurdeg kvällen innan och kunde baka frukt- och nöt bröd till eftermiddagsfikat. Det blev riktigt gott!

Recept 2 låga formbröd: 
Dag 1, kväll
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
180 g (3 dl) rågmjöl

Blanda i rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på i rumstemperatur över natt.

Dag 2, morgon
3 g (1 tsk) kardemumma
surdegen från gårdagen
200 g (3.5 dl) rågsikt
50 g (0.5 dl) vatten
10 g (0.5 msk) salt
25 g (0.5 dl) mörkt socker
50 g (1 dl) valnötskärnor
25 g (0.5 dl) hel sötmandel
50 g (0.75 dl) hasselnötskärnor
200 g (16-20 st) torkade aprikoser
50 g (0.75 dl) russin

1. Blanda allt utom frukt och nötter med träslev. Dela aprikoserna i småbitar och tillsätt dem tillsammans med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut med träslev. Degen ska vara riktigt kladdig.
2. Täck bunken med plast och låt jäsa 3-5 timmar.
3. Smörj två formar (á 0.5 l (jag tog större formar och därför blev bröden väldigt platta…)) och klicka i degen.
4. Täck med handduk och låt jäsa ca 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.

5. Sätt in bröden i mitten av ugnen och baka i 20-25 min.

söndag 4 maj 2014

Trädgårdsdesign - liten tomt i norrläge

När vi flyttade in för 10 år sen var vårt hus helt nybyggt och trädgården bestod av gropar och grushögar. Någon vecka efter inflyttning var gräsmattan på plats och efter några månader även häckarna. Det ingick i köpet. Resten av trädgården har jag ritat och anlagt själv.

Intresset för trädgård kom tillsammans med husköpet. För ca 5 år sen gick jag Trädgårdsakademins distanskurs i trädgårdsdesign. En jätterolig utbildning, där man fick bra feedback på allt arbete man lämnade in. Sedan dess har jag utvecklat vår trädgård, men även ritat på andras trädgårdar.

Tanken med vår trädgård var att trots att den bara är drygt 100 kvm (totalt är tomten 350 kvm, men huset, förrådet, parkering och uteplatsen tar ju upp yta) få plats med olika delar, "rum". Rum för:

  • odling 
  • lek 
  • matplats i solen 
  • matplats i skuggan 
  • solstolar

Tomten ligger med trädgården i nordvästläge, något som kanske skulle avskräcka vissa, men jag måste säga att vi tycker att vår tomt är perfekt. Heta dagar måste man kunna hänga i skuggan och soliga dagar har vi vår "solplats" ute i trädgården. För skugglägen finns det dessutom väldigt fina växter.

Här kan man se hur trädgården ser ut i förhållande med skissen. Den stora området med gräsmatta samt platsen med studsmatta utgör lekrum. Den runda delen med matbord är vårt solhörn och där finns också en rabatt som går i grönt, vitt, lila och lite rosa.
Nu på våren är det tulpaner och kungsängslilja som blommar i vitt rabatten i solhörnan. Gröna inslag är de stora klotkörsbären, bambu, buxbomsklot och kryp-en.

Framför och bredvid förrådet ligger rummet för odling. Här finns äppelträd (aroma) och plommonträd (jubileum), en pallkrage med potatis, sallad, lök och örter. Det finns också rabarber, smultron och jordgubbar samt en uppstammad vinbärsbuske. 
På förrådet klättrar klematis (jackmanii och summersnow). En blomhylla från design house stockholm och ett gammalt symaskinsunderrede har plats för lyktor och säsongens blommor. 
Just nu blommar plommonträdet. Helt galet vackert!

Framför vårt burspråk finns en av våra två skuggrabatter. Den på bilden nedan är täckt med sjösten och här finns funkia, buxbomsklot och bambu. 

Bredvid parkeringen ligger ytterligare en rabatt täckt med sjösten. Just nu blommar pärlhyasinterna där och den japanska lönnen håller på att slå ut sina blad.

På framsidan gassar solen mest hela dagarna, så där är det skönt att sitta med en kopp kaffe :-) Bakom den stora stenen växter zebragräs, och framför har jag planterat smultron. Under trädet växer rosa pimpinellrosor och lammöron. Till vänster om solstolarna står stjärnmagnolian, vars blommor frosten redan tagit.

Jag har planerat så att det alltid ska finnas något som blommar i de olika rabatterna, oavsett säsong. Såhär ser alltså trädgården ut om våren. 


lördag 3 maj 2014

Valborg i Linköping

Våren kom av sig lite lagom till Valborg. Men även om det var kyligt så har alla vårblommorna tittat fram <3

Vi tillbringade Valborg hos kompisar i Linköping och kom fram lagom till middagen och gick sen ut och tittade på brasan i Stångån. Middagen ja, till förrätt fick vi en supergod silltårta med kavringsbotten och en matjesillröra samt gräslök över. Snygg var den också!

På första maj gjorde vi en utflykt till Valla och Gamla Linköping.
Även om det bor människor i husen i Gamla Linköping, så får vem som helst gå in i trädgårdarna eftersom området är kulturminnesmärkt (hade Tina fått lära sig på en trädgårdskurs).


Olika typer av boningshus har trädgårdar i samma stil som husen. Man kan alltså se om där bodde arbetare eller godsherrar i husen förr i tiden bara genom att titta på trädgården.

I Valla var vi inne i stallen och tittade på hästar, getter, höns och kaniner. Där finns också en stor lekplats. En perfekt utflyktsmål.

Tack Tina och Richard för en härlig Valborgshelg!