Receptet hittade jag på http://litemer.paindemartin.se
Man måste börja morgonen innan man vill ha nybakt bröd, så på morgonen dag 1 rör man ihop 50 g rågsurdeg, 150 g vetemjöl och 150 g vatten. Det får stå svalt med plastfolie över under dagen. På kvällen rör man ihop resten:
575 g vatten
650 g vetemjöl
200 g rågsikt
20 g salt
Blanda och låt vila 10-30 min. Vik degen en vända i bunken. Täck över bunken och jäs svalt över natt.
På morgonen dag 2: skrapa försiktigt ur degen på bakbordet och strö över mjöl. Sträck degen till en rektangel ca 4 cm tjock. Skär degen i 20 delar (eller 10 st så att andra hälften räcker till en limpa). Jäs på plåt i 30 min.
Grädda frallorna i 250 grader 10-12 min. Limpan gräddas 20-25 min.
Det ovanliga med detta bröd är att man inte ska arbeta degen så mycket utan bara vika det några gånger. Det blir VÄLDIGT gott.
Här är otroligt vackert. Jag tog en bild av soluppgången igår och visar också några bilder från backen och skidspåret.
Funäsdalsfjället
8 km längdtur hem från våffelstugan. Fantastiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar