söndag 7 februari 2021

Belysning

Belysning är ett område som är svårt tycker jag. Hemma har vi alldeles för dålig belysning, det är för mörkt på flera ställen. Så till Standgatan har jag försökt tänka till och bollat med elektrikern. 

Man ska tänka på är att sträva efter är att få många mjuka skuggor i ett rum. Det får man genom att kombinera olika typer av belysningar och genom att placera armaturer i flera varierande höjder.

Belysning som behövs i ett rum

Allmänbelysning. Den ska sprida ett jämt ljus i alla riktningar och kunna lysa upp hela rummet. Att ha en allmänbelysning som enda ljuskälla ger ett tråkigt och tröttsamt ljus eftersom det blir ganska skugglöst i rummet. Sätt gärna in en dimmer för att kunna reglera ljusstyrkan. Exempel på allmänbelysning är; taklampa, plafond och uppljus (uplight).

Bild från hemtrender.se 

I vardagsrummet kommer vi ha en stor rislampa (dvs en taklampa) över soffbordet.

Riktad belysning. Den ska rikta ljuset mot en avgränsad yta. Exempel på den här typen av belysningar är; spotlights, lampor över matbord, läslampa och arbetslampa.


Vi kommer ha infällda spotlights i taket vid nya öppningen mellan vardagsrum och kök (samma som i passagen på ovanvåningen). På väggen till höger (vardagsrummet) har vi tänkt att ha en bokhylla som belysningen kan ritas mot, och i köket kommer vi ha tavellister på väggen med kokböcker att rikta ljuset mot. Den sista spotlighten i taket närmast köksfönstret är till för att ge arbetsljus över köksbänken. 


Vi kommer även ha en riktad spotlight som belyser murstocken. Har vi tagit fram den så ska den ju få synas!

Stämningsbelysning. Den är precis som det låter, till för att ge stämning i rummet. Den kan också fungera som en dekoration i rummet. En fönsterlampa ger en trivsam atmosfär i ett utrymme som annars kan uppfattas som ett mörkt ”hål” under mörka kvällar. Exempel på stämningsbelysning är; små bordslampor, fönsterlampor, tavelbelysning, små vägglampor.

Jag älskar t ex Gatto från Flos. Vet att den är vanlig, men den är ju så fin! Den hade jag gärna haft hemma i köksfönstret. 

På Strandgatan kommer vi ha riktade spotlights i taket nära väggen vid matplatsen, för att belysa vägg och tavlor (inspirationsbild hittad på pinterest).

Vardagsrummet har många funktioner och därför är det viktigt att det här finns armaturer med olika egenskaper.

– Vid soffgruppen är det bra med armaturer som är lågt placerade, eller armaturer som sprider ljuset nedåt. Låga ljuspunkter understryker möbelns funktion och ökar känslan av samhörighet för dem som sitter där.

Över bokhyllan kan man sätta en bokhyllebelysning eller belysningar inne i hyllplanen, eller någon belysning riktad från taket.

– Vid en läsfåtölj bör man ha en armatur som ger ett nedåtriktat ljus som är väl avbländat.

Köket är det rum som i regel används mest i bostaden och där krävs det att man har ett bra ljus.

– En lampa i taket ger ett bra allmänljus, och infällda downlights över arbetsbänken ger ett bra arbetsljus. Downlights eller spotlights som sitter i taket ska lysa över arbetsytorna och inte på den som arbetar där, eftersom det kan ge besvärliga skuggor över arbetet.


Vi planerar att ha några mindre lampor på varsin sida om diskhon och en större i samma modell över köksön, som på bilden ovan, fast svarta. 

Lampan på bilden från Leva och Bo är riktigt fin!

Vid matplatsen ska belysningen ge ett riktat ljus över hela bordet. En armatur kan hänga 55-60 cm över bordsytan, då är risken minst att den bländar eller är i vägen.  Om bordet är långt kan man ha flera små armaturer istället för en armatur.

Vi vill helst ha två lampor över ett långt bord, lampor som man kan se igenom för att inte störa utsikten. Kanske som bilden ovan? Eller i glas, t ex Fucsia från Flos?


Snart får vi se det färdiga resultatet. Hoppas det blir bra, och passar till huset. Från början hade jag inte tänkt ha infällda spotlights utan skenor i taket, men efter samtal med elektrikern så ändrade jag mig. Han tyckte att det blir mer diskret om de är infällda, och inte så rörigt om man dessutom har taklampor som hänger ner, vilket vi har över soffbord, matbord, köksö och köksbänk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar