söndag 4 maj 2014

Trädgårdsdesign - liten tomt i norrläge

När vi flyttade in för 10 år sen var vårt hus helt nybyggt och trädgården bestod av gropar och grushögar. Någon vecka efter inflyttning var gräsmattan på plats och efter några månader även häckarna. Det ingick i köpet. Resten av trädgården har jag ritat och anlagt själv.

Intresset för trädgård kom tillsammans med husköpet. För ca 5 år sen gick jag Trädgårdsakademins distanskurs i trädgårdsdesign. En jätterolig utbildning, där man fick bra feedback på allt arbete man lämnade in. Sedan dess har jag utvecklat vår trädgård, men även ritat på andras trädgårdar.

Tanken med vår trädgård var att trots att den bara är drygt 100 kvm (totalt är tomten 350 kvm, men huset, förrådet, parkering och uteplatsen tar ju upp yta) få plats med olika delar, "rum". Rum för:

  • odling 
  • lek 
  • matplats i solen 
  • matplats i skuggan 
  • solstolar

Tomten ligger med trädgården i nordvästläge, något som kanske skulle avskräcka vissa, men jag måste säga att vi tycker att vår tomt är perfekt. Heta dagar måste man kunna hänga i skuggan och soliga dagar har vi vår "solplats" ute i trädgården. För skugglägen finns det dessutom väldigt fina växter.

Här kan man se hur trädgården ser ut i förhållande med skissen. Den stora området med gräsmatta samt platsen med studsmatta utgör lekrum. Den runda delen med matbord är vårt solhörn och där finns också en rabatt som går i grönt, vitt, lila och lite rosa.
Nu på våren är det tulpaner och kungsängslilja som blommar i vitt rabatten i solhörnan. Gröna inslag är de stora klotkörsbären, bambu, buxbomsklot och kryp-en.

Framför och bredvid förrådet ligger rummet för odling. Här finns äppelträd (aroma) och plommonträd (jubileum), en pallkrage med potatis, sallad, lök och örter. Det finns också rabarber, smultron och jordgubbar samt en uppstammad vinbärsbuske. 
På förrådet klättrar klematis (jackmanii och summersnow). En blomhylla från design house stockholm och ett gammalt symaskinsunderrede har plats för lyktor och säsongens blommor. 
Just nu blommar plommonträdet. Helt galet vackert!

Framför vårt burspråk finns en av våra två skuggrabatter. Den på bilden nedan är täckt med sjösten och här finns funkia, buxbomsklot och bambu. 

Bredvid parkeringen ligger ytterligare en rabatt täckt med sjösten. Just nu blommar pärlhyasinterna där och den japanska lönnen håller på att slå ut sina blad.

På framsidan gassar solen mest hela dagarna, så där är det skönt att sitta med en kopp kaffe :-) Bakom den stora stenen växter zebragräs, och framför har jag planterat smultron. Under trädet växer rosa pimpinellrosor och lammöron. Till vänster om solstolarna står stjärnmagnolian, vars blommor frosten redan tagit.

Jag har planerat så att det alltid ska finnas något som blommar i de olika rabatterna, oavsett säsong. Såhär ser alltså trädgården ut om våren. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar