onsdag 1 januari 2014

Gott Nytt År

Idag har vi varit lite sega. Nyårsfesten höll på till kl 03 inatt, även för barnen... Det var fantastiskt roligt! 6 vuxna och 9 barn som startade firandet efter lunch med skridskoåkning som följdes av fika hos grannarna och sedan gemensam matlagning hemma hos oss.
I senaste inlägget skrev jag ju att dukningen skulle gå i vitt och grönt och jag tänkte visa ett smakprov av resultatet här.


Menyn bestod av rårakor med löjrom, rödlök och creme fraiche till förrätt,
Varmrätt: parmainlindad torskrygg med vitvins-mos, stekta grönsaker och citronsås
Efterrätt: fryst hallontårta
Här kommer receptet på hallontårtan:
Botten
300 g mandelmassa
2 ägg
1 äggvita
2 msk kakao

Fyllning
3 gelatinblad
225 g frysta hallon
3 äggulor
1,5 dl florsocker
4 dl vispgrädde
1-2 tsk citronsaft

1. Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 5 min. Halvtina hallonen
2. Riv mandelmassa, rör ner ägg och äggvita, skikta ner kakao och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 15 min tills den precis stannat. Låt svalna.
3. Mixa hallon till en jämn smet. Vispa äggulor och florsocker i en skål över sjudande vattenbad tills massan tjocknar (vid ca 70 grader). Ta upp skålen. Ta upp gelatinbladen och smält med ca 1 msk vatten och 2 tsk pressad citronsaft. Häll gelatinlösningen i äggsmeten. Låt svalna något.
4. Rör ner de mixade hallonen i äggsmeten. Vispa grädden och rör ner i äggsmeten. Häll allt över mandelmassebottnen. Täck först med plastfolie och sedan aluminiumfolie, frys i minst 4 h.
5. Ta fram tårtan ca 30 min före servering.

Gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar